Nieuwe app koppelt kankerpatiënten aan de juiste medische onderzoeken

Nieuwe app koppelt kankerpatiënten aan de juiste medische onderzoeken.  De  Moleculair Tumor Board App is nodig omdat het aanbod van medische onderzoeken totaal onoverzichtelijk geworden was. Het aantal medische onderzoeken naar kanker neemt toe, maar ze worden steeds specifieker, en dus neemt het aantal patiënten dat ervoor in aanmerking komt af. Via een app kunnen patiënt en onderzoek elkaar nu alsnog vinden.

Nu kankerbehandelingen steeds vaker maatwerk zijn, gericht op dna-afwijkingen in tumoren, doet zich in het medisch onderzoek naar de ziekte een nieuw probleem voor: het aantal studies neemt toe terwijl het aantal patiënten dat ervoor in aanmerking komt, slinkt. Het wordt daardoor lastiger om genoeg proefpersonen te vinden om een nieuwe behandeling te testen. Oncologen zijn bovendien vaak niet op de hoogte van alle lopende onderzoeken en weten lang niet altijd of een uitbehandelde patiënt nog ergens terecht kan.

Twee oncologen uit het AMC en het Radboudumc zochten naar een oplossing. Op hun initiatief is een app ontwikkeld waarmee artsen alle oncologische studies die zich richten op moleculaire kenmerken van kanker eenvoudig kunnen doorzoeken. Zo kunnen zij voortaan snel achterhalen of er voor kankerpatiënten een onderzoek loopt waaraan ze mee kunnen doen.  Lees hier het hele artikel  van de Volkskrant. Geen abonnement van de VK, klik dan hier voor het online artikel van H&W.

——–

De app  is een gezamenlijk initiatief van  Radboudumc en AMC en is ontwikkeld binnen het kader van  het Citrien-programma / Regionale Oncologienetwerken. De MTB-app is gratis in de appstore verkrijgbaar. De app is gekoppeld aan de internationale databank clinicaltrials.gov waardoor nieuwe studies automatisch worden toegevoegd.