Betere borstkankerzorg dankzij ‘bijwerkingen app’

De regio Zuidwest-Nederland ontwikkelde samen met IKNL een app waarin patiënten met uitgezaaide borstkanker hun bijwerkingen kunnen invullen. Het levert betere zorg op, voor en door de patiënt. Oncoloog Agnes Jager (Erasmus MC Kanker Instituut) dacht mee over de ontwikkeling van de app en vertelt: “Normaal gesproken zien we onze patiënten één keer in de drie of vier weken. Maar als iemand in week 1 een bijwerking ervaart, dan kunnen we in week 4 haast niet meer bijsturen. Dankzij de app zijn we veel sneller op de hoogte en kunnen we bijvoorbeeld de samenstelling van een chemokuur aanpassen.”

De app is eenvoudig en makkelijk te gebruiken. De patiënte vult op een zelfgekozen moment een vragenlijst in over bijvoorbeeld vermoeidheid of misselijkheid. De gegevens gaan linea recta naar het ziekenhuis, waar een verpleegkundige of arts de informatie die binnenkomt, monitort. Agnes: “Stel, een patiënte vult vier dagen achtereen in dat zij last heeft van diarree, dan komen wij in actie.”

Tijdig signaleren

Voor de patiënte is het natuurlijk heel fijn dat zij zich niet bij ieder ongemak hoeft af te vragen of zij hier nou wel of niet de dokter voor moet bellen. Dat alleen al geeft rust. Maar de snelle melding van klachten kan ook heel concreet tot een betere uitkomst leiden. “Als wij eerder kunnen bijsturen tijdens een kuur, dan worden niet alleen de bijwerkingen minder, maar het verhoogt ook de kans dat de patiënt de kuur beter doorstaat. Daarnaast – en dat is minstens zo belangrijk – zijn niet alle klachten een bijwerking. Soms is het de ziekte zelf die opspeelt. Als je dat met behulp van deze app sneller signaleert, dus eerder dan tijdens de reguliere afspraak in de spreekkamer, dan kun je zelfs overlevingswinst boeken.”

De app voor borstkankerzorg wordt momenteel getest. In januari 2023 nemen de eerste patiënten met uitgezaaide borstkanker in de regio Zuidwest-Nederland de app in gebruik.

Meer weten?
Neem voor meer informatie contact op met Agnes Jager via a.jager@erasmusmc.nl