Terugblik middagprogramma Congres Kanker & Leven 2023

Wat kunnen we goed terugkijken op het congres Kanker & Leven van vrijdag 12 mei. Oncologienetwerk Concords’ voorzitter Annemieke Thijssen (maag-, darm- en leverarts) opende het middagprogramma op locatie Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht na de online livestream in de ochtend. Een belangrijk doel is het verbinden van de eerste en tweede lijn en de informele zorg. Irene van Veen, als ongewild AYA ervaringsdeskundige vanuit haar diagnose agressieve schildklierkanker uit 2016, was enorm te spreken over de ontwikkelingen waarbij de huisarts en patiënt zowel in overdracht als nazorg steeds meer echt contact krijgen. Aan een jong patiënt alleen op de bank thuis te kunnen zeggen: “Je hoeft het niet alleen te doen.”

Specialist oncolgieverpleegkundige Dylan Nuts van Franciscus Gasthuis deelde het resultaat van zijn onderzoek over de Advanced Care Planning-gesprekken.

Vervolgens ook presentaties van Engelien Geerdink – Officier (tevens huisarts) geïnitieerd middels de pilot van Stichting OOK, Jolanda Dekker, praktijkondersteuner huisarts en Arda Baars van het Franciscus Gasthuis & Vlietland om een patiënt pro-actief te benaderen door een POH’er.

Hoe belangrijk het ook is om op deze manier de cultuur en familieproblematiek te kunnen ondervangen en het respect en begrip voor de patiënt te hebben. Zoals na 15 maanden van een behandeling de patiënt te bellen om het mentale zwarte gat niet te diep te laten zijn. Betrek de palliatieve netwerken. Steeds meer verschuift de aandacht van het medische naar het menselijke.

Na deze presentaties en pauze volgden de gesprekken aan tafels over deze initiatieven. Door de vele gespreksstof en fijne energie een groot succes. Om te doen waar we de patiënt het beste mee kunnen helpen met passende zorg.